2010. január 8., péntek

Lámpák és csillárok...

Egy csillár minél szebb annál drágább sokak szerint. Ez nem minden csillár esetében igaz, kivéve, ha egy antik kristály csillár amiről szó lenne. Az első cél egy csillár vásárlásakor mindig a fénykibocsátás mértéke, valamint a csillár dizájnja. A modern és divatos csillárok mellet szerintem nagyon is érdemes a kovácsoltvas által kialakított csillárok után is keresni, hiszen ezek a csillárok egy egyéniséget adnak a szobának. A csillár minél több izzófejjel van ellátva annál jobbnak tűnhet, de egy csillárnál az izzók milyensége a kulcs fontosságú elsősorban. A halogén lámpák az átlagos 1200-1400 Kelvin helyett 2900-3100 Kelvin teljesítménnyel szolgálnak.

Ez az a mértékegység, mely meghatározza első sorban a csillár izzóinak a fénykibocsátó képességét, valamint jóval hosszabb időn keresztül is működnek, azon kívül, hogy kiégjenek vagy elhasználódjanak. Ahogy a legtöbb lámpa, úgy a csillár is a hálózatról működik, aminek a feszültsége 220 V. Ez természetesen le van szabályozva 10-12 Voltra, mert e nélkül a csillár izzólámpái szó szerint szétrobbannának. A piacon ezek mellet rengeteg a csillár választék. Van régi csillár, modern csillár, hagyományos csillár, antik csillár és így tovább. Mindenki a saját ízlése szerint válogathat. Szerintem a egy csillár adta világításnál a fény eloszlatása a legfontosabb dolog.

Egyszerre sok fényt anélkül, hogy bántaná a szemünket a következőképpen lehet elérni a csillár világításánál. A szórt világítás erre a legalkalmasabb. A fal felé irányított izzók ugyan is a falról verik vissza a fényt és ezáltal egy kellemes és meleg fényhatást lehet tapasztalni a szobában, melyen ez a fajta csillár adja a fényt. A csillároknál fontos a kapcsolás eloszlatása is. Itt azt értem, hogy ha a csilláron mondjuk 4 izzólámpa van, akkor lehessen a kapcsolóval beállítani, hogy az milyen erősségű fényt adjon, és éppen melyik lámpája égjen a csillárnak, így a középső vagy a szélsők és így tovább.

Egy csillár megköveteli a megfelelő karbantartást is, ezért nem árt az égőket az előtt cserélni mielőtt azok kiégnének. A csillár felhelyezésekor nagyon ügyeljünk a pontos és szakszerű rögzítésről, hogy a csillár nehogy véletlen leessen és hasonlók. A csillár súlya természetesen különböző de ez nem csak a méretétől, hanem az anyagától is függ. A csillár egyik legkedveltebb típusa az üvegcsillár. Lehet porcelán, de sima üveg is, de természetesen egy porcelán üveggel borított csillár ára eltérő, mint egy hagyományos üveggel borítotté.

A csillár árak nagyban eltérnek, de ez nem csak attól függ, hogy hol vásárlunk, hanem attól is, hogy milyen márkájú, minőségű és így tovább. Egy hagyományos szoba csillár már 2-3 ezer forintért is kapható, de a módosabban és a luxusban élők sokszor nem sajnálnak 100 ezreket is kiadni egy-egy csillárért. A csillár tehát meghatározza a fényt, és egy szoba komfortját is teljes mértéken. A csillag alakú csillárok közül lehet 3, 4, vagy akár 8 ágú csillárt is kapni, ami nagyon tetszetős, ha a megfelelő helyen van elhelyezve.

Teszem azt, nem érdemes egy antik csillár elhelyezése egy modern dolgozószobában és egy modern hatású csillárt sem érdemes egy antik kialakítású vendégszobába felszerelni, de ezt mindenki érzi szerintem, hogy melyik csillár hova is kell. Végezetül, köszönöm, hogy elolvasta a cikkemet és ha hasznosnak találta akkor ajánlja ismerőseinek is, hogy ők is megtalálják a lakásukba legjobban illő csillárdarabot, mert a csillár akkor szép, ha illik is a környezetébe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése